Orkiszowa mąka wysokiej jakości
Właściwie zbilansowana dieta obfituje w świeże warzywa i owoce, mięso, ryby, oraz nabiał i przetwory mączne. Chyba każdy z nas lubi naleśniki, makaron, czy kluski, albo kopytka. Są to dania, których podstawą jest mąka, najczęściej pszenna, ale coraz częściej jest zastępowana zdrowszą wersją.
Do czego stosować mąkę orkiszową?
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin i minerałów, z których do najważniejszych należy witaminy z grupy B, niacyna, tiamina, magnez, żelazo, czy miedź. W porównaniu do mąki pszenne, posiada ona dużo więcej zdrowego białka, które jest budulcem naszych komórek. Melvit – mąka orkiszowa posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który działa jak niewidzialna miotełka w naszym jelitach i jest potrzebny do procesu trawienia. Jest to jeden z nielicznych rodzajów, który nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym. Z mąki orkiszowej możemy przyrządzić pyszne naleśniki, ciasto na pierogi, czy domowy makaron. Orkisz jest mąką, która posiada dużą zawartość glutenu, dlatego też nie powinny jej spożywać osoby chore na celiakię. Ale dzięki glutenowi, wystarczy do niej dodać niewielką ilość wody, aby uzyskać zwartą masę gotową do dalszej obróbki. Firma Melvit posiada w swojej ofercie mąki żytnie, razowe, jaglane i kokosowe, ale także pełna gamę kasz, z których najpopularniejsza jest jęczmienną i gryczana. Dobra gatunkowo mąka, jest podstawą smacznego wypieku, dlatego cukiernicy i piekarze do wyboru mąki przywiązują tak dużą wagę i zaopatrują się tylko u dobrych producentów.
W większości sklepów mąkę dostaniemy w praktycznych, kilogramowych torebkach, a na różnych bazarach i placach z eko żywnością, będziemy mogli ją kupić na wagę. Mąka orkiszowa należy do zdrowej żywności i też dlatego jest nieco droższa od klasycznej pszennej, którą kupimy w każdym sklepie.